Alzheimer....


Εδώ και 3 χρόνια η μητέρα μου έχει και επισήμως διαγνωστεί ότι πάσχει από μικτού τύπου άνοια, τόσο εκφυλιστική (Alzheimer), όσο και αγγειακή.
Τα πράγματα έχουν αρχίσει ελαφρώς και δυσκολεύουν τον τελευταίο καιρό κυρίως με την έντονη τάση να ξεχνάει, αλλά και με την τάση να θυμώνει έντονα.
Έτσι λοιπόν, πριν από ένα μήνα περίπου, είχαμε μια τέτοια κρίση θυμού ενώπιον όλης της οικογένειας.
H ώριμη αντίδραση του μικρού μου πρίγκηπα, με έκανε να συνειδητοποιήσω, πόσο καλά έκανα που λίγο καιρό πριν, αγόρασα και διάβασα στο παιδί μου το βιβλίο της Όλγας Λυμπεροπούλου με τίτλο «Γιατί η γιαγιά μου δεν θυμάται το όνομά μου;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και σκοπό έχει να γνωρίσουν τα παιδιά τη νόσο και να μπορούν να χειριστούν εκείνους που την αντιμετωπίζουν.


Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ιάσονας, ένα 8χρονο παιδί που μαθαίνει ότι η αγαπημένη του γιαγιά πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ.Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τα παιδιά μαθαίνουν βασικές πληροφορίες για τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και παίρνουν ειλικρινείς απαντήσεις στις απορίες τους. Μαθαίνουν ότι τα συναισθήματα λύπης, φόβου ή ακόμα και θυμού που μπορεί να βιώσουν εξαιτίας του προβλήματος είναι απολύτως φυσιολογικά. Διαπιστώνουν μέσα από τις εμπειρίες του Ιάσονα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να περάσουν καλά με τον παππού ή τη γιαγιά που έχει Αλτσχάιμερ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμούνται τα μικρά μυστικά που κάνουν την επικοινωνία με τον ασθενή ευκολότερη.
Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι η προσέγγιση του θέματος γίνεται μέσα από την αφήγηση μίας ιστορίας που συνδυάζεται με πλούσια εικονογράφηση και διασκεδαστικά παιχνίδια. Τα παιδιά μαθαίνουν τις νέες πληροφορίες μέσα από κρυπτόλεξα, λαβυρίνθους και κουίζ που κάνουν την ανάγνωση του βιβλίου δημιουργική και ευχάριστη.

Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στη χώρα μας στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά σχετικά με την Άνοια. Η αναγκαιότητα προκύπτει από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Στο μέλλον, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Το ίδιο και ο αριθμός των παιδιών που θα χρειάζονται ενημέρωση σχετικά με τη νόσο.

Μην διστάσετε λοιπόν, αν έχετε τέτοιο πρόβλημα στην οικογένειά σας, να μιλήσετε στα παιδιά σας, με βοηθό αυτό το βιβλίο. Τα παιδιά καταλαβαίνουν όταν κάτι δεν πάει καλά μέσα στην οικογένεια και έχουν την τάση να νομίζουν πως εκείνα φταίνε.
Ο γιόκας μου, που έτσι κι αλλιώς αγαπάει πολύ τη γιαγιά του, έγινε πολύ πιο τρυφερός μαζί της μετά την ανάγνωσή του.

     

Σχόλια

  1. μπράβο σας που το αντιμετωπίζετε τόσο γενναία.
    ελπίζω στην όσο πιο καλή εξέλιξη της μαμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πόσο μ' αρέσει να μαθαίνω για τέτοια βιβλία!
    βοηθούν και τους γονείς, όχι μόνο τα παιδιά...

    στα 97 του χρόνια μου έλεγε ο παπούς μου: άμα ξεχάσω για λίγο τ' όνομά σου, μην παραξενευτείς, είναι της ηλικίας - το χάνω για λίγο, αλλά εξακολουθώ να σ' αγαπάω... (έφυγε 2 χρόνια μετά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ενδιαφερον βιβλιο. Θα βοηθησει πολλους γονεις.Καλο κουραγιο με την περιπετεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ΄ευχαριστούμε για την πληροφορία. Η γιαγιά του άντρα μου είναι στα πρόωρα στάδια της άνοιας. Είναι τραγικό να μην θυμάσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ότι ξεχνάει το συνηθίζουμε. Κι εμείς και τα παιδιά. Την επιθετικότητα όμως δύσκολα την αντιμετωπίζεις. Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διάβασα τυχαία την ανάρτησή σας σχετικά με το βιβλίο μου και ομολογώ ότι με συγκίνησε. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι πολύ όταν μαθαίνω ότι ακόμα και ένα παιδάκι βοηθήθηκε από το βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Giasas mamamu ine sto proto Stadio tis anias telo natin voitiso sosta omos den gnorizo ton tropo afto pu ksero oti tin latrevo ke tis dixno xriazume simvuli telo mavro tropo na giatreftI psaxno katalila vivliario giaftin sta rosika an kapios bori na voitisi ,efxaristo !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου