Διακοπές...

Η Ερατώ Χατζημιχαλάκη δεν χρειάζεται συστάσεις, τουλάχιστον από μένα. Έχω φιλοξενήσει επανειλημμένα στα Φτερουγίσματα άρθρα της και επανέρχομαι με ακόμη ένα εξαιρετικά επίκαιρο:

«Οι διακοπές αποτελούν για όλους μας το όνειρο. Για κάποιους γίνεται πραγ-ματικότητα και για κάποιους όχι. Γι αυτούς που καταφέρνουν να το υλοποιήσουν πολλές φορές γίνεται ένας εφιάλτης όταν το ζουν. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνότερα για τους γονείς και σχεδόν πάντα για τους γονείς με μικρά παιδιά.

Τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει ώστε το όνειρο του χειμώνα να γίνει πραγματικότητα; Είναι οι μετρημένες προσδοκίες και ο σωστός προγραμματισμός
Μετρημένες προσδοκίες σημαίνει πως όταν ένα ζευγάρι με ένα ή δύο παιδιά ξεκινά να πάει διακοπές δεν μπορεί να περιμένει να περάσει όπως ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά. Χρειάζεται να ξέρει πως τα παιδιά δεν μπορούν να προσαρμοστούν αυτόματα στην αλλαγή του ωραρίου, του φαγητού, των συνηθειών.
Σωστός προγραμματισμός σημαίνει πως οι λεπτομέρειες της διαμονής καθώς και των συνθηκών στο προορισμό είναι απαραίτητες.



Μερικές βοηθητικές προτάσεις:

  • Πριν την αναχώρηση συζητήστε με τα παιδιά (αν είναι σε κατάλληλη ηλικία) κάποια θέματα και ζητήστε τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις. Συζητήστε μαζί τους για το καινούριο ωράριο που θα ισχύσει για το ξύπνημα, το φαγητό, τον βραδινό ύπνο. Δώστε τους επιλογές ιδιαίτερα όταν είναι μικρά όπως «Τώρα που θα είμαστε διακοπές θες να κοιμάσαι την ίδια ώρα ή μισή ώρα αργότερα;» Αυτό δίνει την ευκαιρία στο παιδί να νοιώσει πως είναι σημαντικό και η γνώμη του μετρά.
  • Προγραμματίστε κάποιο χρόνο που θα περνάτε με κάθε ένα από τα παιδιά χωριστά.
  • Περιορίστε το χρόνο απασχόλησής τους στην τηλεόραση και προπάντων μην την χρησιμοποιείτε για baby-sitter.
  • Για μεγάλα ταξίδια προετοιμάστε μία τσάντα για κάθε παιδί με μικρές εκπλήξεις, άλλες φαγώσιμες και άλλες δημιουργικής απασχόλησης. Μην ξεχνάτε να σταματάτε αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο συχνά ώστε τα παιδιά να μπορούν να ξεμουδιάσουν και να κινηθούν. (Υπολογίστε το στο χρόνο του ταξιδιού ώστε να μη σας δημιουργεί άγχος).
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά προ-συμφωνήστε το χαρτζιλίκι που θα μπορούν να διαθέσουν στις καθημερινές μικρο-προκλήσεις.
  • Η βασική προϋπόθεση για τις καλές διακοπές είναι η παρέα.  Η ιδανική συνθήκη είναι η παρέα να έχει παιδιά σχετικής ηλικίας. Αν αυτό είναι αδύνατον ευχηθείτε ότι θα βρείτε στον προορισμό σας, αλλά φροντίστε η παρέα που θα επιλέξετε να μην ενοχλείται από τα παιδιά.
  • Προσαρμόστε τις ανάγκες σας με τις ανάγκες των παιδιών.  Κανένα παιδί δεν ενδιαφέρεται για τα χρώματα του δειλινού, ενδιαφέρεται όμως για παιχνίδι.
  • Αν έχετε μικρά παιδιά μάθετε εκ των προτέρων τις συνθήκες ασφάλειας στοχώρο διαμονής σας.  Θα είναι μεγάλη έκπληξη για σας να βρεθείτε ας πούμε σε ένα μπαλκόνι με εξαιρετική θέα αλλά κάγκελα που είναι εύκολο να γίνουν σκάλα.  
  • Αν είστε από αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν το κάθε χωριουδάκι και την κάθε παραλία, καλύτερα ξεχάστε το. Στα παιδιά δεν αρέσει καθόλου η μετακίνηση ιδιαίτερα αν έχουν βρει παρέα και περνούν καλά.
  • Οδηγηθείτε σε μία λύση όσο πιο κοντά στη θάλασσα αν οι διακοπές σας έχουν στόχο τα μπάνια και αν έχετε μικρά παιδιά, γιατί η καθημερινή μετακίνηση με ομπρέλες, καρέκλες, κουβαδάκια, σωσίβια, φρουτόκρεμες κτλ μάλλον εκνευρισμό προκαλούν παρά διασκέδαση.
  • Αν πάλι πρόκειται να περάσετε τις διακοπές στο εξοχικό του παππού και της γιαγιάς οπλιστείτε με υπομονή. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι πολύ εύκολο να χαλάσουν όλες τις καλές συνήθειες που καταφέρατε στη διάρκεια του χειμώνα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε απλά μην χάνετε την ευκαιρία να τονίζετε στα παιδιά πως αυτό που κάνουν με τη γιαγιά ή τον παππού δεν σημαίνει πως θα συνεχιστεί και στο σπίτι. Δώστε την ευκαιρία και στα δύο μέρη να απολαύσουν τη συντροφιά ο ένας του άλλου. Θα σας πάρει λίγο χρόνο προσαρμογής στην επιστροφή, αλλά θα τα καταφέρετε αν είστε σταθεροί και ευγενικοί. Άλλωστε θα έχετε και δωρεάν baby-sitting για κάποια πιο προσωπικά βράδια.
  • Αν πρόκειται να περάσετε τις διακοπές στο δικό σας εξοχικό απλοποιείστε τις διαδικασίες. Και η μαμά έχει ανάγκη διακοπών. Συμφωνείστε εκ των προτέρων για τις δουλειές του σπιτιού μοιράζοντάς τες σε όλους και οργανώστε γεύματα απλά και εύκολα. 



Όσο πιο προγραμματισμένοι είστε τόσο πιο καλά θα περάσετε.
Να είστε ευέλικτοι και κρατήστε στο μυαλό σας το αληθινό νόημα των διακοπών. Διακόπτω σημαίνει σταματώ αυτό που κάνω και κάνω κάτι άλλο. Αν είναι να συνεχίσετε αυτό που κάνετε κάθε μέρα απλά σε άλλες συνθήκες, καλύτερα να μείνετε σπίτι σας. Θα είναι και οικονομικότερο.

Ας είναι αυτές οι διακοπές ευκαιρία για χαρά, νοιάξιμο και πραγματική επαφή.

Καλές διακοπές»
Ερατώ Χατζημιχαλάκη
Οικογενειακή Σύμβουλος

«Η Ερατώ Χατζημιχαλάκη είναι Οικογενειακή Σύμβουλος, ειδικευμένη στις σχέσεις γονιών-παιδιών, σύμφωνα με την προσέγγιση της Ατομικής Ψυχολογίας που εισήγαγε ο Alfred Adler και συνέχισε ο Rudolf Dreikurs. Έχει πολυετή πείρα σε ομάδες γονέων. Εκπαιδευμένη Life Coacher από την διεθνή ομάδα του Neal Donald Walsh (συγγραφέα της best seller σειράς «Συζήτηση με το Θεό»). Έχει το δικαίωμα να διευκολύνει ομάδες στο εξαιρετικό εργαλείο αυτογνωσίας το Transformation Game μετά από εξειδικευμένη εκπαίδευση στο Findhorn Foundation της Σκωτίας. Συγγραφέας του βιβλίου «Καινούριοι Γονείς για Καινούρια παιδιά» που πραγματεύεται το θέμα της σχέσης γονιών–παιδιών.
Έχει φιλοξενηθεί σε σειρά τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα που αφορούν γονείς. Εμπνευστής και δημιουργός της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής «Ελπιδοχώρι» (www.elpidohori.gr) που βρίσκεται στην Αργολίδα και αφορά στη δημιουργία μιας βιώσιμης λύσης με αυτάρκεια σε ένα κτήμα 30 στρεμμάτων με σκοπό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις για γονείς και παιδιά. Δέχεται ιδιωτικά σε προσωπικές και ομαδικές συνεδρίες. Περισσότερα στο www.allazo.gr »



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου